kontrakte hænder

Oprettet d.

I den sidste tid er vi blevet kontaktet med spørgsmål om hvilken skinne man skal anvende til en knyttet/kontrakt hånd.

Vi har gennem mange år mødt ældre eller handicappede som har en konstant lukket hånd. Ofte opstår det efter en blodprop eller vi ser det også hos demente.

Der er dog forskel på den demente hånd og den blodpropramte hånd.

Den demente hånd har ofte kun lukket lange-, ring og lillefinger, mens pege og tommel kan "nippe" og til dels anvendes.

Dement hånd.

Den blodprop/hjerneblødnings ramte hånd (hemiparese) har for det meste bøjet albue, bøjet håndled og bøjede fingre.

hemi hånd

Uanset årsagen, bliver hånden, hvis man intet gør for at forhindre det, en stramt lukket hånd, som er vanskelig at vaske og have en god hygiejne i. Den kommer til at lugte af "sure tæer" og kan blive meget smertefuld. For de personer der er omrking denne person, kan det være et stort problem, fordi man ikke kan få lov til at rette den ud hvis den gør ondt, og lugten kan være medvirkende årsat til at man som pårørende trækker sig væk, Desuden bliver negleklipning et stort problem, og man risikerer at neglene vokser ind i håndfladen.

Der findes rigtig mange muligheder for at afhjælpe dette problem.

Vi har tit set at eengangs vaskeklude trilles til en "pølle" og lægge i en gazepose og herefter lægges ind i hånden. Hvis du tænker på skumgummi og tænker at det lukkes inde i varme og fugt, så kan du forestille dig, hvor ulækker og klam denne pølle bliver. OG samtidig er skumgummi blød og eftergivende, og med tiden er pøllen halveret i omkreds, og dermed ophører denne forebyggende behandling som man havde forestillet sig.

Vi ser også tit at man lægger noget mellem fingrene for at forhindre sved i at udvikle sig til svamp. Umiddelbart synes det at være en god løsning. MEN!!! hvis hånden er meget lukket, så vil noget puttet ind mellem fingrene give tryk. Prøv selv at knytte hånden, og så prøv at presse noget ind mellem fingrene......... Nej vel - det er ikke muligt. Prøv at lav det vi kalder "kasketskygge" og prøv så at sprede fingrene. Det kan man heller ikke. Så undlad at putte noget mellem fingrene hvis vinklen er mere end 45 grader (udgangspunkt er strakte fingre).

Vi har i vores sortiment både skinner med noget mellem fingrene og noget uden. Brug ovennævnte vejledning til at finde korrekt skinne. Er hånden helt knyttet anbefaler vi "guleroden" som er en oppustelig "skinne" som ved hjælp af en stor "stoppenål" kan trækkes gennem hånden og langsomt (over uger/måneder) kan åbne hånden mere og mere.

Vi har samlet alle vores skinner til kontrakte (knyttede) hænder her


Kommentar(er) 2

 • Kirsten
  Kirsten http://www.kcpedersen.dk

  Hej Christina Det kan være vanskeligt. Lugten er svær at få af hænderne, og problemet er at hvis man anvender sæbe med parfume, kan man risikere ikke at få det godt nok skyllet rent og fri for sæberester, og så giver det yderligere problemer. Men en desinficerende sæbe f.eks Hibisrcub - som kan købes på apoteket, og en grundig afskylning og god tørring bagefter, vil være det optimale. Evt. kan anvendes vatpinde og gazeklude for at komme ind i hånden og mellem fingrene. Og så er det vigtigt at sikre sig at hånden ikke lukker sig yderligere ved at forebygge det med skinner.

  Svar

 • Christina Pernille Andersen
  Christina Pernille Andersen

  Kontrakte hænder som lugter forfærdentligt. Hvordan kan man bedst rense det uden for mange smerter hos den ramte?

  Svar

Skriv din kommentar