Når sanserne arbejder
I hverdagen tænker vi ikke så meget over vores sanser. De er der og arbejder hele tiden og er med til at give os indblik i omgivelserne.
Alle vores dage er fyldt med sanseoplevelser og giver os erfaringer og erindringer med på vejen.
Vi får vores sanseoplevelser opbevaret og gemt til genkendelse og nogle i rigtig mange år. Som jeg sidder her +60 kan jeg huske hvordan der lugtede i min farmors spisekammer, eller hvordan der lugtede af permanentvæske hos min mors frisør. Eller hvordan der lugtede i opgangen når en på første sal havde lavet frikadeller, og dem på anden havde lavet boller i selleri (uf en lugt) – eller dem på 4 havde lavet rødkål. Nogle sanseoplevelser bliver til noget positivt i hukommelsen andet som noget negativt.
Ud over lugt er der også følesansen som også giver os erfaringer med på vejen. Hvordan er det at røre ved en hund, eller et stykke stof eller en plante i haven (brændenælder f.eks). Når vi tænker på det kan vi næsten mærke fornemmelsen.
Lyde påvirker os dagen lang, og noget synes vi bedre om end andet. Noget skyldes helt sikkert at vi kan genkende noget fra barndommen, andet er noget vi har haft gode oplevelser med (koncert m.m.).
Synssansen er på arbejde hele tiden og indhenter oplysninger til os om hvor vi er i vores omgivelser, men vi bruger også synet til at forberede os på noget. Vi ser hvad der kommer, og giver en reaktion derefter. Hvis man ser en bil komme ud fra en sidevej og man ser at de ikke har set en, så er vi hurtige til at stoppe op for at beskytte os selv mod en skade.
Vores smagssans bruger vi dagligt, og smag og lugtesansen arbejder tæt sammen omkring et måltid. Synet er inde over, for ser det ikke lækkert ud det vi skal spise, så stikker vi lidt til maden, indtil vi har fundet ud af om det smager ok.
Ud over det har vi den vestibulære sans (balance) og bevægelsessansen som registrerer vores krop og bevægelse i rummet. Disse sanser vedligeholdes ved at vi bevæger os og holder os motorisk i gang.
Vores sanser arbejder konstant for at give os feed-back om hvor vi er i rummet, hvad der sker og hvad der skal ske. Disse sanser skal når vi er børn trænes og vores børn skal løbende tilbydes de forskellige stimuli, så de kan klare sig i livet.
Forleden plukkede jeg stikkelsbær, og mine tanker kom tilbage til min tante som lavede stikkelsbærgrød. (som jeg synes var noget mærkeligt noget). Men jeg kom også til at tænke på at jeg var i tantens have og plukkede stikkelsbær direkte fra busken, og at de var sure (sikkert taget for tidligt). Det giver billeder på nethinden om nogle gode år med leg i en have hvor man næsten måtte alt. Det giver tanker tilbage til tantens nabos hund som hed Olsen, og som altid gerne ville lege. Det giver tanker til det sted tantens hus lå, hvor kirken var nabo, og man hørte klokkerne ringe solen op og ned. Det giver tanker til den dyne som jeg lå med hos tanten når jeg overnattede, en dyne som min mor sagde var fyldt med hele høns 😂 (den var meget tung) – og den skræk for de hele høns i dynen som jeg havde første gang jeg skulle sove med den dyne.
Det er vigtigt at vi giver vores børn og børnebørn sanseoplevelser i hverdagen. Vi skal sørge for at barnet får ”serveret” forskellig mad, møder forskellige lugte, hører forskellige former for lyde, ser farver og ting som er spændende og i det hele taget få dem ud at lege og få erindringer til kroppen, som bliver deres ballast i livet, så de kan genkende og forudse ting som kan skåne dem for skader på deres vej.
Sansernes erindringer er så vigtige at have med i livets bagage, de er med til at give positive og negative erindringer, og dermed medbringes en erfaring som er vigtig igennem hele livet.
Venlige tanker
Kirsten C. Pedersen
ergoterapeut
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.