Radialis parese

oprettet d.

Radialis parese
Radialis parese

Radialis skade

Den sidste af de 3 nerver som er hovedforsynende til hånden er radialis, så vi vil slutte ringen her.

Du kan læst om de to andre nerver i disse blogindlæg Medianus skade og Ulnaris skade

 

 

    

Typisk drophåndsstilling ved radialis skade

Figur 1 motorisk

      

 

Figur 2 Sensorisk                                                                                                                                   

 

N.Radialis skaden rammer både sensorisk og motorisk. Det er en problematisk skade, og den giver problemer for den samlede håndfunktion.

Årsagen til skaden kan være åbne læsioner og fraktur af humerus eller tryk på nerven ofte på overarms området. Man ser også drophånd efter at have ligget på armen, ofte efter en ”fugtig” aften/nat, og hvor man sover så tungt at man ikke registrerer at hånden ”sover”. Denne påvirkning kaldes populært ”saturday night paralyse”.

 

Behandling

Hvis nerven er overskåret og bliver sutureret, anbefaler vi at patienten umiddelbart herefter følges i ergoterapien, da der både er behov for ødembehandling, bevægetræning og stimmulering af nervens område i hjernen (det sidste gennem bl.a. spejlbehandling). Desuden er en skinne til støtte af håndleddet vigtig, for at undgå at hånden klemmer kar og nerver volart, men også at undgå for stor udspænding i lang tid af de dorsale strukturer.

Ødem skal holdes nede og det er vigtigt at bevare bevægeligheden i frie led.

Når bandage er fjernet kan træning påbegyndes. Smertegrænsen skal overholdes.

Hvis nerven er klemt har den brug for tid til at komme sig, og for at undgå skader på vævet omkring håndleddet, anbefales en skinne (se senere).

Formålet med træningen er:

  • forhindre deformitet,
  • bevare tonus og kraft i ikke involverede muskler.
  • Bevare og stimulere blodcirkulationen.
  • Styrke den reinnerverede muskulatur.
  • Fremme og bevare normal bevægelighed.
  • Fremme/bevare den sensoriske funktion.
  • Fremme koordination,
  • forhindre trickbevægelser.
  • Stimulere til at inddrage hånden i ADL.

De muskler som er påvirket er:

M triceps

M brachio-radialis

M extensor carpi radialis longus

M extensor carpi radialis brevis

M supinator

M anconeus

M extensor digitorum communis

M extensor digiti quinti

M extensor carpi ulnaris

M abductor pollicis longus

M extensor pollicis longus

M extensor pollicis brevis

M extensor indicis

Sensorisk er en lille del af thenar musklen ramt volart, mens dorsalt er lidt på tomlens yderside, på håndryggen ca ½ af dig 2 og 3 op til grundleddene.

Ved høj skade med total lammelse af radialis ses følgende.

Albuen er flekteret p.ga. m. triceps ikke fungerer. Underarmen står pronetet. Underarmen kan ikke supiners ved strakt albue, p.g.a lammelse af m supinator. ( ved flekteret arm er det muligt v.h.a. biceps brachialis9

Håndleddet står konstant flekteret, og hånden hænger slapt ned. Fingrene er let flekteret p.g.a. fleksorernes tonus er tilstede. Ved forsøg på at extendere MCP – extenderes kun PIP og DIP leddene.

 

Undersøgelse:

Håndens tydelige stilling indikerer at der er en drophånd. Understøt MCP leddene, og se om PIP og DIP kan extendere aktivit – det bør de kunne.

Sensibilitet bør undersøges med Monofilament og 2 – punkts diskrimination – se vores skema til dette her

desuden bør du sikre dig at kooridnationen er ok f.eks. ved test med 9-hole-pegboard eller Jamar picking up test.

Et stykke tid inde i forløbet bør du teste for håndtrykskraft f.eks. med hånd dynamometer.

Behandling:

For at undgå atrofi af øvrige muskelgrupper, er det vigtigt at aktivere de muskler som ikke er berørt. .

Skinnebehandling er nødvendig allerede i det tidlige stadig for at undgå kontraktur og samtidig stimmulere til aktivitet

En skinne til natten foreslås for at hånden holdes i en optimal stilling, og for at undgå tryk på kar og nerver i håndleddet.

Om dagen er det vigtigt med en skinne som kan indgå i ADL aktiviteter – eks. …….

 Skinne fremstillet i termoplast eller en håndledsbandage med løft af MCP led (Molli fingerslynge – find den her

Træning:

Huden kan stimuleres med forskellige materialer på de områder som innerveres af n. Radialis.

Øvelser uden skinne:

Kraftige gribeøvelser for at stimulere håndledsextensorerne som er antagonister til fleksormusklerne - til kontraktioner. En reflektorisk extension kan opnås i MCP i og med at pt. holder om et hårdt og fast emne med maximal kraft. Et tryk på MCP leddene, og med pludselig afspænding, giver en reflektorisk extension af fingrene.

Bilaterale øvelser kan fremme innervation i skadet hånd.

Øvelser med skinne:

Med fikseret håndled og MCP stabiliseret bliver de små fingermuskler aktiveret. Her kan forskellige spil eller motoriske øvelser indgå i træningen. Eksempel extensionsapparat – se her hvor PIP og DIP er frie til at skubbe til rullen.

Hvis skaden sidder højt og albuen er involveret er det nødvendigt med øvelser hertil også – eks leg med ballon, spille/trille bold m.m.

 

Sensibilitet stimuleres ved valg af forskellige materialer med varierende overflade.

Spejlbehandlling kan være medvirkende til både sensibilitetstræning og motorisk træning, idet spejlet illuderer aktivitet og denne illusion forplanter sig til hjernen og vil være medvirkende til at bevare funktioner som midlertidigt er hæmmet.

Krafttræning v.h.a. putty eller lignende produkter. Klemmer, bolde m.m.

Mht. Til varighed af træningen er det afhængig af niveauet hvor skaden er sket, og personene helbredstilstand. Spørg læge om dette.


Kommentar(er) 4

  • Kirsten Pedersen
    Kirsten Pedersen

    hej Kim. Det er rigtigt svært at vurdere dine problemer ud fra din beskrivelse, for det lyder meget komplekst. Jeg forstår din frustration. Men jeg kan ikke vurdere om din mén grad er realistisk. Hvis du er medlem af en fagforening, så plejer de at have mulighed for at give god hjælp. Hvilket jeg vil anbefale dig.

    Svar

  • kim michaelsen
    kim michaelsen

    hej k.c jeg har et spørgsmål efter en længere kampr med arbejdsskade styrelse og læger sygehuse special læger m.m jeg har en skade i min hånd hvor jeg bla. har fået overskæret nervus radius.som derefter ikke virker. og tre andre sener som de dog mener virker. hvor de vurderede dengang i 2006 at det ikke ville have konsekvenser for at kunne varetage et arbejde. jeg har den dag i da stadig problemer med motorik, kraftige smerter i hånd og håndled, problemer med at holde ting. kan dette have noget at gøre med at jeg nu har kraftige smerter i underarm / albue som lægen mener er en tennis albue, og da jeg trykker på min hånd med den anden går smerterne direkte i albuen, spørger bare fordi jeg blev vurdert til 5 % men uden ehvervstab. og jeg mener at den er helt ude i skoven. håber på svar fra dig da jeg ellers snart ikk ved hvad jeg kan gøre

    Svar

Skriv din kommentar