Hvilken betydning har skinner for gigtpatienter

Oprettet d.

Hvilken betydning har skinner for gigtpatienter

Hvilken betydning har skinner for gigtpatienter

Rigtig mange gigtpatienter (uanset hvilken diagnose) har stor glæde af skinner.

Gigtramte har ofte smerter og smerterne opstår blandt andet fordi leddene hæver og udspændes. Det kan også skyldes slidgigt hvor brusk i leddene er slidt væk. Smerter kan også opstå i muskler, fordi man ubevidst forsøger at holde led i en ikke smertefuld stilling. Så det kan både være led og muskler som giver smerter.

Ud over smerter kæmper gigtpatienten med de forandringer der opstår i led og senevæv. Gigt patienten oplever, at disse forandringer ændrer på kroppens anatomi med synlige forandringer, som viser sig med skæve fingre, hævede led, muskler som svinder og man får et mere ”knoklet” udseende. Andre hæver op og har stive led og har svært ved at komme i gang. Nogle får knuder f.eks. på fingrene og andre kan man ikke se det på.

Ens for alle er, at de oplever at hverdagen bliver vanskelig at komme igennem. At få gang i leddene om morgenen kan være en udfordring, men også i løbet af dagen udtrættes muskler og led, og man bliver både fysisk og psykisk træt.

Skinner kan i løbet af dagen støtte og aflaste leddene, så man kommer bedre igennem dagen, og bliver mindre udtrættet. Det kan være skinner til håndled og fingre, som støtter i specifikke situationer – men det kan også være skinner som sikre et optimalt greb. Denne støtte og korrektion kan både være forebyggende mod ledforandringer (deformiteter) men også sikre, at den gigtramte kan være selvhjulpen både i job og privat.

Eksempler på forskellige muligheder for gigtpatienter.

 

Rigtig mange gigtpatienter har stor glæde af skinner til natbrug. På samme måde som børn får rettet tænder, kan man med skinner både rette eller forebygge fejlstillinger og aflaste led i en stilling så muskler og led afslappes. Det giver for mange ro i hænderne, og dermed smertedæmpning og en bedre søvn. Det betyder at der er mere energi og overskud til dagligdagens strabadser.

Skinner til gigtramte kan købes i almindelig handel, MEN!!! Det vigtige er at skinnerne bliver tilrettet til den enkelte bruger. Det kan være en af metal eller en plastikskinne i håndfladen som skal rettes til så den følger håndens konturer. Eller korrektion af skinnen så den følger kroppens kontur, så nogle skal sys ind, andre skal udvides eller der skal findes en anden model.

Fælles for valg af skinner er at der er brug for en viden om anatomi og fysiologi, for at en korrekt skinne kan findes til den enkelte borger. Så for at valget kan være korrekt skal man enten henvende sig til en bandagist eller en terapeut (fysio- eller ergoterapeut).


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar