Længe leve de manuelle aktiviteter

Oprettet d.

Længe leve de manuelle aktiviteter

I forbindelse med oprydning på loftet dukkede mine gamle stoftrykklodser op. Stoftrykklodser som jeg både købte og lavede selv i forbindelse med min uddannelse som ergoterapeut i tiden 1978 – 1981.

Vi lærte rigtig mange forskellige manuelle aktiviteter dengang i grunduddannelsen. Læderarbejde (lavede verdens bedste sandaler), sløjd (lavede et fint badeværelsesskab og drejede en skål som jeg stadig anvender), vi vævede, lavede stoftryk, knyttede og mange andre manuelle aktiviteter. I forbindelse med disse timer, skulle vi også lave aktivitetsanalyse. Analysere hvilke bevægelser som indgik i aktiviteten, og vurdere i hvilken træningsmæssig relation det kunne anvendes.

Vi gjorde det ved at se på hinanden, og lavede gruppeopgaver for at løse en given opgave fra skolen.

Når jeg tænker tilbage på disse aktiviteter, er det med glæde i mit sind. Alle de træningsmuligheder som der er med aktiviteterne, ud over alle de træningsmuligheder der er i ADL (Almindelig Daglig Levevis).

Vi taler meget om ADL træning som en del af træningen, og det er super vigtigt at bruge ADL som træning. Men når det kommer til gentagelser af bevægelser for at styrke udholdenhed og øge en bevægelighed og kraft, er de manuelle aktiviteter mere intense, hvis det er en aktivitet patient/borger synes om og kan bruge/bruger i hjemmet. F.eks. at knytte (macramé) giver rigtig mange fingerbevægelser som gentages mange gange. Det er god træning af motorik, kraft og koncentration, og så kommer der et fint resultat ud af det. Hækling er også god træning af motorik og koncentration, det samme med strikning. Havearbejde, træarbejde, skrue på bilen m.m. er aktiviteter som giver mange udfordringer og har man lyst, er det en måde at træne på uden at det bliver kedelige gentagelser.

Aktiviteterne er også med til at flytte fokus på en dårlig funktion, til at løse en opgave som man glæder sig til at se resultatet af.

Vi havde på min første arbejdsplads (Roskilde Sygehus) væve. Der udfordres koordination, balance og bevægelighed i hånd og fingre. Desuden koncentration og hukommelse. På samme arbejdsplads havde vi også mulighed for stoftryk, som i høj grad kræver fingermotorik (holde på stoftrykklodsen) samt koordination for at ramme rigtigt. Desuden havde vi træværksted, som gav mulighed for at være mere maskulin i tilbuddet om træning. I den maskuline ende anvendte vi også tovværk som både kræver koncentration, koordination, fingermotorik samt kraft.

Så alt i alt var der muligheder for at træne med aktiviteter, som var målrettet et specifikt fysisk problem, og som indgik som en del af træningsprogrammet, for at øge intensiteten i behandlingen.

Jeg oplever, at rigtig mange som kommer i Ergoklinikken er glade for at træne, og med øvelsesprogrammer og træningsredskaber kommer de rigtigt langt. Samtidig kobler vi ADL på og beder dem inddrage hånd i alle ADL aktiviteter. Men f.eks. har jeg lige nu haft en herre som bor i lejlighed og som meget hurtigt har klaret ADL aktiviteterne i hjemmet, og der har det været en stor udfordring at supplere med mere end øvelsesprogrammer og træningsredskaber. Så her ville det have været super, hvis man kunne have suppleret med en manuel aktivitet, i hans tilfælde kunne det være knytning eller tovværk.

Den manuelle del af min uddannelse har jeg anvendt i rigtig mange sammenhænge i min karriere som ergoterapeut. Det har været godt at vide hvordan materialer kan anvendes, og i hvilken sammenhæng de kan fungere. Dermed har der været baggrundsviden for at kunne ændre i færdige produkter, eller fremstille individuelle produkter til specifikke problematikker. Det har betydet, at jeg har kunne tilpasse produkter til personer, så de har kunne komme tidligt tilbage og udføre ADL opgaver, og det har også betydet, at jeg har kunne tilpasse hverdagen til den enkelte, og ikke så den enkelte har skulle tilpasse sig til hverdagen.

LÆNGE LEVE DE MANUELLE AKTIVITETER


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar