blogindlæg 2015 - Blog - K.C. Pedersen

blogindlæg 2015

oprettet d.

onsdag den 23. december 2015

 
 


Julen er hjerternes fest - og for nogen af os er "hænder" et emne som ligger vores hjerter nær. Tegningen foroven er tegnet af mit barnebarn Frederikke på 6 år, som i høj grad har forstået hvor stor betydning hænder har.
At arbejde med hænder - træning og behandling - er utrolig givende. "Hånden er en forlængelse af hjernen" er der en klog person som har sagt, og det betyder at hver eneste hånd er lige så individuel og personlig som et ansigt, og bag hånden er en person som har et spændende liv som man som ergoterapeut får et lille indblik i, når man arbejder med hånden.
Hånden kan så meget, men uden styring fra hjernen, virker den ikke. Hånden er verdens bedste værktøj. Vi kan mærke og føle, vi kan gribe og slippe. Vi kan tage et meget let greb og vi kan gribe meget kraftigt omkring en ting. I forlængelsen af hånden kan vi holde fast i værktøj, men uden hånden vil en hammer f.eks ikke kunne anvendes. Så betydningen af hånden er meget væsentlig for vores hverdag.
Når julen er overstået, og vi nærmer os nytår, tænker jeg ofte på de personer som ikke kan lade nytårs fyrværkeri være - dem som absolut ikke kan lade være med at skyde af. Jeg tænker på de mange hænder jeg har haft i hånden efter at nogen har leget med fyrværkeri, og jeg tænker på hvordan man kan formidle denne advarsel ud, så man forhåbentlig ikke ser disse store skader som vil have varig indflydelse på den skadede resten af livet.
Så jeg krydser fingre og håber at der kommer så få skader i år. For hænder betyder så meget for vores hverdag, og de ting vi kan foretage.
Med denne blok ønskes alle en rigtig glædelig jul og godt nytår.
 

tirsdag den 15. december 2015

Kompression

 

 Om kompression

En af de muligheder vi har som terapeuter for at påvirke kroppen er kompression. Vi kan bruge det til mange former for terapi og i mange forskellige forbindelser.
•Ved ødem - akut og subakut
•Lymfødem
•Ved arvævsbehandling
•Brandsår
•Gigt
•Hypersensibilitet
•Proprioceptiv behandling
•Efter kosmetiske operationer
Som terapeut vil vi meget gerne kunne dokumentere den behandling vi foretager, og derfor er det
vigtigt at vide noget om kompressionsklasser. Kompression måles i mmHg (millimeter kviksølv) og niveauerne er opdelt i 4 klasser. Disse klasser er internationalt godkendt, og klasserne anvendes
til opdeling af tryk.
Klasse 1 Let 13-23 mmHg benyttes til nye brandsår og til tilvænning til bandage
Klasse 2 Moderat 24-33 mmHg bruges til bla. Arvævsbehandling og kompressionsbehandling ved ødem
Klasse 3 Kraftig 35-47 mmHg

3 og sjældent 4 benyttes ved brandsårsbe-handling i det sene forløb
Klasse 4 Meget kraftig
Ø50 mmHg

Som terapeut anvender vi primært klasse 1 og 2

Hvornår vælges kompression efter operation/skade

Kompression anlægges umiddelbart efter en operation eller skade. Når vi så som terapeuter efterfølgende møder patienten, er det vigtigt at vurdere ødemet, og om det er noget patienten selv kan deltage i at fjerne eller om det vil være en fordel at sætte speed under processen med at fjerne ødemet. Det er vigtigt, at huske, at ødem efter kort tid kan omdannes til bindevæv og denne proces er irreversibel. Så jo før ødemet fjernes, des bedre chancer har patienten for at undgå bindevævsdannelse.
Man kan fjerne ødem på mange måder - f.eks. aktive øvelser, massage, kinesio-taping og kompression.
Kompressionen kan gøres v.h.a. beklædning eller cirkulær behandling med f.eks. Catell Wrap. Beklædning er nemmest at gøre for patienten selv, og vi kan anbefale ødemhandsker/ærmer/strømper eller fingerstrømper (produkter fra Lymed og Catell). Alle nævnte produkter findes i standardstørrelser. Se eksempler nedenfor og ring for information. Vi har ødemhandsker i kompressionsklasse 1 og 2 som standard, og har du brug for en individuel løsning har vi også mulighed for det.

Arvæv

Ved arvævsbehandling f.eks. efter operation eller brandsår anvendes kompression for at retningsstyre det nye væv. Og samtidig hindre dannelse af forhøjet arvæv. Ved brandsår vil man samtidig hindre en sammentrækning af vævet, og dermed hindre udvikling af nedsat bevægelighed af led.

Kompression og gigt

Hos gigtpatienten vil man opleve begrænset ødem af led og dermed mindre stivhed, hvis man anvender kompressionshandsker. Det anbefales at gigtpatienter sover med en let kompression, og det vil betyde at morgenstivhed er mindre og dermed vil start på dagen blive lettere.

Hypersensibilitet

Hos personer med hypersensibilitet vil en let kompression i form af beklædning på området, virke som et ekstra lag hud, og dermed dæmpe den sensoriske oplevelse.
Mange CRPS patienter har stor gavn af kompressionsbeklædning på den ramte ekstremitet, da de sensoriske input dæmpes, og aktivitet bliver meget lettere, og opleves ikke så smertefuldt.

Proprioception og kompression

Kompression påvirker
–Det proprioceptive system
–Det taktile system
–Det vestibulære system
Og kan være med til at påvirke:
–Stillingssans
–Koordination
–Muskeltræthed
–Uro i kroppen
–Stabilisere led
–Stimulere muskler til øget funktion.
–Samt dæmpe ukoordinerede bevægelser
 

Lymfødem eller langvarig ødembehandling

Ved varig eller langvarig behandling for ødem, kræver en vedvarende og stabil behandling med kompression. Den mest effektive og nemmeste behandling for patienten er beklædning, hvor den rette kompression er indlagt og tilpasset. Ofte er det nødvendigt med individuel opmåling og tilpasning. Vi har et tæt samarbejde med Lymed OY i Finland som har slidstærke materialer og stor erfaring i fremstilling af disse produkter. Kontakt os om yderligere information om dette.
 
Se produkter i relation til kompression på  http://kcpedersen.dk/category/kompressionsbeklaedning-og-oedemhandsker-47/

Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar