ALDERISME

ALDERISME

oprettet d.

ALDERISME

Aldersisme er et nyt ord for mig, som en norsk veninde brugte da hun hørte hvordan vi behandler vores ældre borgere i Danmark. Aldersisme svarer til racisme men af ældre.

 

Der hvor min veninde anvendte dette udtryk, var i forbindelse med ældre borgeres behov for skinner til hænder. Hænder som har arbejdet et helt liv og som enten gennem sygdom eller skade eller slid nu har behov for stabiliserende eller aflastende skinner, for at kunne klare en hverdag. Men også i høj grad hvor en skinne kan forebygge at en tilstand forværres.

 

Rigtig mange af vores ældre med håndproblematikker har brug for skinne for at kunne holde på redskaber, så de f.eks. selv kan spise eller tage tøj på og klare personlig hygiejne. Men andre er så skadede på deres hænder, at hvis de ikke har skinner på, så bliver situationen forværret, og hænderne knyttes yderligere ind mod håndfladen. Med det resultat at de får tryksår i hænderne og neglene vokser ind i håndfladen.

 

Hvis skyld er det? – ja – hvis det er en dement så er det bestemt ikke den dementes skyld, men de personer som er en del af den dementes hverdag. Og der er det nødvendigt med opmærksomhed og omsorg og pleje. Det kan være en kæmpe stor udfordring, hvis man skal være opmærksom på en bestemt kropsdel 24 timer i døgnet, og her ville en skinne kunne hjælpe og dermed kan fokus og ressourcer fordeles bedre.

 

Vi har i landet mange som sidder med en halvsidig lammelse og hvor hænderne knyttes mere og mere, uden at der gøres noget for at forhindre det. Der fulgte måske en instruktion om hvordan man sikre sig korrekt lejring af hånden med hjem efter udskrivelse fra sygehus, men den er svær at følge, fordi der er rigtig mange andre ting som skal klares for den syge. Og samtidig er det i høj grad et resultat af at der spares på fysio- og ergoterapi som forebyggende træning og behandling. Det betyder at den enkelte er overladt til at klare tingene selv eller at pårørende skal løfte opgaven.

 

Jeg oplever mange, som sidder både i hjemmet eller på plejehjem med sådanne knyttede hænder, og hvor udfordringen er, at forhindre fingrene i at komme helt ind til håndfladen, for så kan man ikke komme til at vaske hånden og klippe neglene (= svamp og infektion). Det er samtidig en smertefuld tilstand som vil kræve yderligere omsorg og pleje.

 

Disse tilstande kan forebygges med skinner og gerne skinne til natbrug, så hænderne kan anvendes til daglige gøremål om dagen. Men natskinner tolkes som et behandlingsredskab, og derved kan kommunerne sige, at det er et sygehus som skal dække dette behov. Men ofte sker disse forandringer i hænderne, lang tid efter at borger er udskrevet fra sygehus, og derfor tages borger ikke ind i sygehusregi. Og desuden er det vel ikke sygehuset skyld, at kommunen har nedprioriteret ressourcer til vedligeholdelse af funktion! Og at definere en skinne som behandlingsredskab i denne konteks er helt forkert - det er en forebyggende skinne som forhindre at situation forværres og dermed at det bliver en mere omkostningstung indsats som skal til, hvis skinnen ikke tilbydes fra start.

 

Så når min veninde anvender ordet ALDERSISME – så er det en meget korrekt beskrivelse af hvordan vi behandler vores ældre borgere med et nødvendigt behov, som ofte er et resultat af, at vi har behandlet vores ældre dårligt.

 

Så mit opråb er, at politikerne skal kigge på den lovgivning, som tolkes helt forkert i en del kommuner, på et decideret behov vores ældre borgere har, og som egentligt er et resultat af mangelfuld omsorg og terapi som ikke tilbydes p.g.a. manglende økonomi.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar