Skal man altid gøre som GPS´en siger??

Skal man altid gøre som GPS´en siger??

Oprettet d.

Skal man altid gøre som GPS´en siger??

Skal man altid gøre som GPS´en siger??

 

Den anden dag kørte jeg med min bil et sted som jeg ikke kender. Havde sat GPS til og var fuld af tillid til den. Jeg får at vide at om 500 m skal jeg dreje til højre, jeg begynder at lede efter den vej, men ser ikke noget tydeligt. Så kommer ”Hyacint” igen med besked, at om 100 m skal jeg dreje til højre. Jeg ser stadig ingen vej. Og endelig kommer beskeden ”drej til højre NU”. Der er ingen vej, men blot en dør i en bygning. Vejen kommer først ca. 300 m længere fremme. Så hvis jeg var drejet til højre hvor den sagde jeg skulle, var det gået galt.

 

Det fik mit til at tænke på de situationer jeg ofte bliver spurgt ind til både af kolleger og patienter. Hvor mange gentagelser skal jeg lave af denne øvelse, hvor mange gange skal jeg gøre det om dagen, kan jeg bruge dette redskab osv.

 

Det er så vigtigt selv at mærke ordentligt efter når man træner, om muskler er ok, om led er ok og om der er smerter eller om det føles ubehageligt. Hvis man følger blindt et træningsprogram (som jeg kunne have gjort med GPSén) – så kan det gå rigtigt galt.

 

Hvis man træner for meget, kan man overbelaste et væv i kroppen. Hvis man træner for lidt, ændres situationen helt sikkert ikke hurtigt nok, og man får for lidt ud af træningen.

 

Det er derfor vigtigt at få gode råd og vejledning af en fysio- eller ergoterapeut, så man er sikker på at man ikke gør noget forkert.

 

Der findes utallige øvelsesprogrammer og videoer på markedet, og det er fint hvis man ikke fejler noget. MEN! Det er vigtigt, at den professionelle guider til de rigtige øvelser så patienten ikke ”kører” galt og ødelægger det som er ved at blive bygget op.

 

Det er desuden vigtigt, at terapeuten, ikke vil have patienten til at følge et øvelsesprogram fuldstændigt ukritisk, men at terapeuten vurderer hver enkelt øvelse med udgangspunkt i en undersøgelse af patienten og ved at have læst om den enkelte patients problematik. Det er vigtigt at terapeuten viser patienten øvelserne, så der er sikkerhed for at bevægelsen udføres korrekt, og at terapeuten følger op på programmet efterfølgende for at sikre sig at alt er ok.

 

Så gør ikke altid som ”GPS ´en” siger, men mærk efter og vær kritisk og opmærksom, så du undgår at tilføre patienten en skade.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar