KOORDINATIONENS VIGTIGHED

Oprettet d.

KOORDINATIONENS VIGTIGHED

Rigtig mange mennesker som har været syg/skadet eller ”bare glemt” at bruge en hånd/arm har brug for træning af koordination for at få optimal funktion igen i hånd/arm.

Mange fokuserer på at få kraften igen efter en skade. Men kraften er ubrugelig hvis ikke man kan styre og koordinere hånden til det man skal gøre.

Koordination er styring af en legemsdel. F.eks. er koordination vigtig for at vi kan ramme munden med maden, knappe knapper, skære brød, vaske os, tørre os bagi, sparke til en bold osv.

Koordination kan deles op i grov og fin koordination. Den grove er der hvor der behøves ”store” bevægelser/muskler f.eks. at kaste en bold. Den fine er f.eks. at samle en knappenål op fra bordet. Og så er der selvfølgelig alt det imellem.

Man kan undersøge koordination for at se hvordan tilstanden er. Den grove koordinations test er f.eks at se hvordan hånden føres til modsatte øre, til lænden, til næsen osv. Dette er en visuel test. Desuden kan man undersøge håndkoordination (den grove) ved hjælp af box and block testen (se figur 1), som er 150 klodser som skal flyttes på tid fra et rum i en kasse til et andet. Her indikerer tiden testresultatet.

Box & block

Figur 1 Box & Block

Den fine koordination kan deles op i fin og ekstra fin. Den fine kan undersøges ved hjælp af Nine-hole test board – hvor 9 små pinde skal sættes i 9 huller på tid. Den er hurtig og overskuelig for personer hvor koncentrationen måske også er en udfordring.  (se figur 2)

Den ”ekstra fine” er purdue pegboard som også er en test på tid med meget små ting som skal sættes i huller på en plade. (figur 3)

 9-hoke

Figur 2  9-hole-peg-board

Et billede, der indeholder mand, computer

Automatisk genereret beskrivelse

Figur 3  Purdue Pegboard

En mere ADL relateret test på den fine koordination er Mobergs Picking-up test, som nu om stunder er omdøbt til Jamar Picking-up test, idet den er international og standardiseret. (se figur 4).  Box and block, og nine-hole test board er også standardiseret og valideret. Så ønsker man valide og reliable test, er det dem som skal anvendes.

Et billede, der indeholder person, indendørs, mand, bord

Automatisk genereret beskrivelse

Figur 4  Jamar Picking up test

Når testen er udført, er det vigtigt IKKE at anvende testmaterialerne til træning, men at finde andre metoder at træne koordination på.

Den grove kan trænes med bolde og balloner, stort solitaire spil hvis man har det i terapien, eller tegne store figurer på en tavle. Spille kroket i haven, rive græs, vaske bil m.m.

Den fine koordination kan trænes med ADL opgaver, men ofte er det at spise og have en dårlig koordination forbundet med nederlag i form af at spilde mad på tøjet. Ved at skrive kan det være konfronterende, at man ikke kan læse hvad man har skrevet, eller at skriften ikke ligner den man oprindelig havde. Så hvis dette er tilfældet, er det en god ide at finde alternativer, f.eks. kan rigtig mange spil anvendes til koordinationstræning. Spillet solitaire (det lille) er super, Klodsmajor, Ludo, Backgammon, Kalaha osv. er super til træning af koordination. Puslespil er også fint. En del spil til computer/tablets er også anvendelige. Desuden er mange hverdagsaktiviteter fine, så længe man ikke er i risiko for at komme til skade.

Rigtig mange personer har brug for at man kan måle fremgang, derfor er det vigtigt at man løbende kontrollere og tester, så man bevarer motivationen hos personen til at fortsætte træning.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar