Valg af størrelse på håndledsskinne

Oprettet d.

Vi får mange henvendelser om, hvilken skinne der skal vælges, samt hvordan man måler ud fra de informationer vi har på hjemmesiden. For at prøve at gøre det lettere for processen, vil jeg her forsøge at ridse nogle retningslinjer op.

Hvordan vælger jeg den rigtige håndledsskinne?

Billedet her viser hvad de forskellige led hedder. Det kan være nyttig viden, når der skal vælges størrelse.

 

 

Lad os starte ved yderleddet /DIP

Hvis yderleddet er instabilt, så er der forskellige muligheder alt afhængig af årsagen.

  • Dropfinger: På sygehusene får mange udleveret en håndledsskinne af skumgummi og med velcrobånd omkring. Denne type af fingerskinne har en tendens til at rotere. Samtidig oplever mange at skumgummi så tæt på huden i lang tid fører til hudproblemer. Alternativet til denne, kan være en Stack Fingerskinne. For at vælge den rigtige størrelse skal du måle diameteren på DIP leddet. Hvis ikke du finder en som sidder rigtigt på dig, så skal der laves en speciel skinne. I Ergoklinikken har vi mulighed for at fremstille en skinne til dig. Se her hvordan det foregår.
  • Ved hypermobilitet eller et ødelagt ledbånd, kan du også bruge Stack fingerskinnen eller du kan overveje om oval-8 fingerskinnen kan bruges. Hvis du vælger oval-8 skinnen, skal du måle omkredsen af yderleddet/DIP. I disse tilfælde har vi også mulighed for, at hjælpe dig med at lave en skinne i Ergoklinikken.
  • Ved arthrose (gigt) i yderleddet kan man være meget øm og næsten ikke tåle berøring. For at undgå at leddet indskrænkes i bevægelighed kan man overveje, at bruge en ”støddæmper” i form af silikone, der placeres på fingeren. Der findes forskellige muligheder i vores webshop. For at finde korrekt størrelse skal diameter måles.

 

Mellemled - PIP led

PIP leddet er ofte det som er påvirket både ved slidgigt og leddegigt.

  • Ofte kan en oval-8 fingerskinne være en rigtig god starthjælp og en billig løsning for at finde ud af om det er denne type som er anvendelig i hverdagen.
  • Nogle kan også bruge Murphy-ring. Den er dog mere vanskelig at rette til. Her skal omkredsen af leddet måles for korrekt størrelse.
  • En mere permanent løsning vil være Silversplints. Her findes forskellige muligheder og tilpasninger. Silversplints skal opmåles og tilpasses af en certificeret Silversplints behandler.

 

Grundled – MCP på de fire ulnare fingre

Disse led kan have forskellige problematikker:

  • Arthrose (gigt)
  • En skade på led og knogler
  • En nerveskade
Gigten kan vise sig på forskellig måder
  • Fingrene kan dreje mod lillefinger siden, det som i fagsprog kaldes at ulnar deviere. Her er der behov for at få hjælp til opretning. Denne opretning kan gøres med en ulnardeviations skinne. Her skal du måle bredden af MCP (fra pegefinger til lillefinger udvendigt på leddene). Find modellen her
  • Man kan også vælge at få en håndterapeut eller bandagist til at fremstille en skinne, af et egnet materiale hertil, som fx Orfit.
  • En mere permanet løsning er Silversplints. Silversplints skal opmåles og tilpasses af en certificeret Silversplints behandler.  
  • Hvis der er skade på et led eller en knogle, vil jeg anbefale at man konsulterer en håndterapeut, for at få en individuel løsning.
  • Ved nerveskade, her tænkes på en nervus ulnaris skade, hvor hånden sidder som en ”klohånd”, der er det vigtigt at MCP-leddene i 4. og 5. finger ikke får lov til at hyperekstendere (overstrække), idet håndens greb så ikke fungere. Ved at lave en skinne som hindrer hypereksension i disse led optimeres funktionen, og varige skader undgås. Skinnen skal fremstilles af en trænet håndterapeut og ville kunne se ud som på billedet nedenfor til venstre.

 

Et billede, der indeholder person, hånd

Automatisk genereret beskrivelse

 

Hvis der er tale om en varig skade kan jeg anbefale Silversplints (højre billede). Der findes færdige skinner til denne problematik, men det kan være vanskeligt at tilrette spændingen, så modstanden ikke bliver for stor og hæmmer i stedet for, at fremme bevægeligheden.

Tommels yderled - IP

Tommelfingeren er et helt kapitel for sig. Tommel kan så meget og indgår i de fleste gribefunktioner i hverdagen. Derfor er den vigtig, og det er vigtigt at bevægelse ikke hæmmes mere end nødvendigt når skinner anvendes.

  • Tommelens IP led kan have glæde af oval-8 fingerskinnen, hvis leddet hyperekstenderer.
  • Hvis bøjesenen er defekt og der er brug for en stabilisering af leddet.
  • Hvis det er en permanent skade, vil Silversplints være en rigtig god løsning. Silversplints har forskellige løsninger og der kan laves kombinationer, som gør, at andre led også støttes.

 

Tommels grundled - MCP

Et led som ofte er ramt hvis der er en gigt problematik er MCP. Oval-8 kan ikke komme godt nok til ved dette led, idet tomlens muskulatur og huden mellem tommel og pegefinger begrænser, at skinnen kan komme i korrekt position. Derfor vil det være nødvendigt med en skinne som er individuel fremstillet eller en præfabrikeret skinne af stof.

 

En håndledsskinne/bandage af stof kan være én af de viste her. For at vælge den korrekte størrelse skal man måle omkredsen af håndleddet. Desuden skal det overvejes hvor meget støtte skinne skal yde. Nogle har ingen metalskinne i, men giver en let støtte. Andre har metalskinne som yder en større støtte. Ønsker du en skinne som støtter fuldt og helt, kan du ikke bruge en præfabrikeret skinne, men har brug for en speciel fremstillet skinne.

 

En vigtig test ved afprøvning og vurdering af en skinne er om det er muligt at lave et pincetgreb. Hvis ikke, så er det et forkert produkt.

 

En ofte set skade er Ulnar Collateral Ligament skade også kaldet skiskade. Her er der behov for en god støtte efter operationen. Her kan du anvende en Hand Aid med støtte. Denne støtte er af plast og skal formes efter opvarmning i varmt vand. Størrelsen er lidt vanskelig at gennemskue, men mit råd er at en L er til en stor mandehånd, en M er til en normal størrelse kvindehånd. Du kan også fremstille denne sommerfugle skinne fra Orfit, der skal tilpasses af erfaren håndterapeut.

Tommels rodled - CMC

Dette led er temmelig kompleks. Det er et sadelled og kan bevæges i forskellige retninger. Det er et led som ofte rammes af gigt. Anvendelse af skinne kan give væsentlig bedre mulighed for, at inddrage hånden i hverdagen.  En god standard skinne er PUSH skinnen, som tåler vand og som dermed kan anvendes i vådt miljø og så tørrer den hurtigt.

 

En permanent løsning er Silversplints, som fremstilles og tilpasses individuelt.

 

En midlertidig løsning kan være en tommelskinne i orficast – se her hvordan du selv kan fremstille en hurtig tommelskinne som er individuelt fremstillet og som sidder suverænt. Anden god model finder du her. Det kræver ikke det store udstyr, men en håndterapeut, som ved hvad der skal gøres.

Håndled

Håndleddet kræver stabilitet for, at fingrene kan arbejde. Uden et stabilt håndled er håndens funktion væsentligt begrænset.

Der er forskellige problematikker som påvirker håndleddet. Det kan være et håndledsbrud, gigt eller en nerveskade. Nerveskaden kan både være en skade som er sket i armen (perifert) eller en hjerneskade (eks. Blodprop, hjerneblødning), der så kan give en lammelse.

 

Så behovet er meget forskelligt. I dette indlæg vil jeg kun sige at følgende skal overvejes ved valg af skinne til håndled;

  • Er problemet midlertidigt eller permanent.
  • Er det en let støtte der er behov for, eller skal støtten være meget stor
  • Er det en skinne som skal bruges om natten eller om dagen
  • Er det en skinne som skal bruges i forbindelse med hverdagsaktiviteter.

 

Uanset hvad du finder ud af omkring håndleddet, så er det oftest målet omkring håndleddet som skal findes. Se vores store udvalg af håndledsbandager her. Der findes desuden en kombineret tommel- og håndledsbandager, som giver støtte til både tommel og håndled i en og samme løsning, og dem finder du her.

 

Sidst men ikke mindst. Køb ikke en håndledsbandage uden, at der følger enten en tilpasning med eller en vejledning i hvordan man tilretter. Mange håndledsbandager sendes flade og det er ikke en facon på et håndled. Den skinne der ligger volart (inde i håndfladen) skal følge håndens kontur, ellers giver den IKKE støtte, og skader mere end den gavner.

 

 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar