Hvorfor er en diagnose vigtig?

Oprettet d.

Hvorfor er en diagnose vigtig?

 

Vi bliver jævnligt kontaktet af personer som ringer og siger ”Kan du hjælpe mig, jeg har haft snurrende fornemmelser i mine hænder i længere tid” eller ”Min læge siger jeg har gigt – kan du gøre noget ved det”. Eller ”Vil det hjælpe mig at få skinner på mine hænder, for jeg har ondt”.

 

Vores reaktion på sådanne henvendelser er i de fleste tilfælde: Hvilken diagnose har lægen stillet?”.

 

Ofte er det noget diffust hvad personen ved eller har fået at vide. Nogle siger at ”lægen siger det er gigt, og det må jeg bare leve med”. Eller andre siger at lægen har sagt de kan tage en smertestillende pille en periode og se om det går over (uden en tidshorisont). Andre har ikke været til læge fordi der er lang ventetid.

 

Sådan har vi mange eksempler på en uklarhed som for os er vanskelig at tage udgangspunkt i.

 

Når vi kører bilen til mekaniker, har vi ofte en ide om hvad der kan være galt, og mekanikeren finder hurtigt fejlen, og kan reparere. Mekanikeren sætter ikke nye bremser på bilen, hvis det egentlig er udstødningen som er i stykker.

 

På samme måde er en diagnose rigtig vigtig for os som ergoterapeuter, for at vi ved i hvilken retning vi skal forsøge at gøre en indsats.

 

En besked om at ”Du har gigt” – er ikke uddybende nok.

Der findes slidgigt og leddegigt, og mange andre relaterede gigtsygdomme. Nogle kan afhjælpes med medicin, og dermed kan situationen forbedres væsentligt, andre skal hjælpes med øvelser og træning, hjælpemidler og skinner. Har man brækket en knogle, er det også væsentligt for os at vide hvilken knogle, hvordan er den behandlet på sygehuset, og hvor lang tid der har været gips på.

 

En diagnose er vigtig for både patienten og for os som behandlerer

For patienten er det vigtigt at vide hvad der er galt, og man vil samtidig kunne få en ide om en prognose. For behandleren er en diagnose et fundament for den behandling som tilbydes, og vigtig for at vi som behandlere ikke belaster et sygt væv for meget eller for lidt.

 

Når vi sygemelder os, vil både arbejdsgiver og kommunen gerne vide hvornår vi er tilbage igen i job. Derfor er det vigtigt at vide om det er en kortvarig sygdom eller et længere forløb, og det vil en diagnose også kunne forklare. Der er stor forskel på tidshorisonten om det er forkølelse eller et kræftforløb.

 

Rigtig mange kommuner som skal bevilge hjælpemidler, støtter sig både op ad en diagnose men ser selvfølgelig også på den funktionsbegrænsning som er til stede hos borgeren. Men diagnosen vil give et indblik i om det er en permanent problematik som kommunen vil gå ind i, eller om det er midlertidigt, og vil går over (så dækker kommunen ofte ikke).

 

Så diagnosen er utrolig vigtig for os i Ergoklinikken, for så ved vi hvad vi kan gøre, hvad vi ikke kan gøre, hvordan vi skal sætte et løsningsforslag sammen og vi vil også have en ide om hvor lang tid patienten og vi skal anvende for at vende situationen.

 

Desuden er vi som ergoterapeuter autoriseret af sundhedsmyndighederne, hvilket betyder at vi arbejder på en måde som tager udgangspunkt i den medicinske verden. Hvis vi ikke fagligt ved hvad vi arbejder med, ikke tager hensyn til de problematikker som lægefagligt er dokumenteret, kan vi miste autorisationen, hvis vi begår fejl. Så derfor er en diagnose vigtig både for patienten og behandleren. 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar