Giv ikke kontrakte hænder skumgummivaskeklude

Oprettet d.

Giv ikke kontrakte hænder skumgummivaskeklude

 

Med en times mellemrum den anden dag, blev jeg kontaktet med 2 næsten enslydende historier. Den ene fra en pårørende, den anden fra en terapeut.

 

Begge historier drejer sig om borgere som sidder lammet af forskellig årsag. Begge med alvorlige diagnoser og begge på plejehjem. De har begge en længere sygehistorie 2-5 år, og har i den periode udviklet mere og mere kontrakte (lukkede/knyttede) hænder.

 

  • Når hænder bliver kontrakte bliver de mere og mere lukkede, og dermed bliver hygiejne mere og mere vanskeligt. Uanset om vi laver noget i løbet af dagen, så sveder vi i håndfladen og hænderne bliver derved snavsede og skal vaskes. Samtidig sker der det, at vores døde hudceller afstødes (det er helt normalt og sker for alle), og hvis ikke vi får vasket hænder, vil bakterier sidde i de døde hudceller og være grobund for bakterievækst. Når vi samtidig sveder i hænderne, er der også rigtig gode betingelser for udvikling af svamp og dermed yderligere risiko for infektioner og sårdannelser.

  • Når hænder bliver kontrakte, betyder det, at leddene bliver mere og mere stive og ubevægelige, og dermed vil det være mere og mere vanskeligt at holde på ting – f.eks. en ske eller gaffel.

  • Når hænder bliver kontrakte betyder det også, at hygiejne bliver mere og mere vanskeligt, og et problem yderligere bliver at klippe negle. Hvis ikke vi får klippet neglene, så vil de vokse sig lange og dermed gro ind i håndfladen og så bliver der endnu en risiko for sår og infektioner.

  • Når hænder bliver kontrakte oplever de fleste borgere, at det er smertefuldt. Det er desuden smertefuldt at få bevæget fingre og hånd, og det vil for mange betyde, at det at få udført almindelig hygiejne også er forbundet med smerter. Vi oplever derfor at mange bliver meget vrede, når man forsøger at vaske deres hænder, og årsagen må i høj grad tilskrives, at det gør meget ondt.

  • Når hænder bliver kontrakte, er det ofte fordi, at ingen er opmærksom på den negative udvikling. Nogle gange går det langsomt over tid, og ingen ser hvad der sker. Andre gange går det hurtigt.

  • Der kan være mange årsager/diagnoser til at hænder bliver kontrakte. Hvor man ofte ser det er hos demente og hos personer med halvsidig lammelse. Men også sklerose, parkinson m.m. kan føre til kontrakte hænder.

 

 

Det som er ens for de 2 historier, og som ligner meget det jeg har hørt før, er følgende besked fra kommunen:

Det er ikke en kommunal opgave at forebygge kontraktur. Borgere skal selv købe skinner, fordi at disse skinner ikke giver funktion og færdigheder. Rigtig mange borgere/pårørende ved ikke hvad man skal gøre, og derved bliver situationen værre. I nogle  kommuner må man ikke gøre noget forebyggende – og hvis, så er det måske 1-2 gange fysioterapi om ugen i en kortere periode. Rigtig mange plejehjem, løser problemet med kontraktur med eengangs skumgummi vaskeklude som rulles til pøller. Det er et velment forsøg, men er en rigtig dårlig løsning.

 

  • Skumgummi består af et syntetisk materiale og fugt kan ikke komme væk.
  • Skumgummi holder på varme og sved, og dermed får bakterier og svamp gode vækstmuligheder.
  • Disse pøller udskiftes ikke dagligt – men ligger ofte i længere tid i hånden uden at pøllen bliver vasket.
  • Skumgummi er blødt og borger får ikke den ”modstand” i udvikling af kontraktur, som er nødvendig for at hæmme lukning af hånden.
  • Skumgummi falder sammen og pøllen bliver derved mindre over tid.

 

 

Stop med at anvende eengangsskumgummi vaskeklude

Jeg vil i allerhøjeste grad fraråde, at man anvender disse pøller af skumgummi, da effekten af dem ikke er tilstede.

Jeg vil i høj grad anbefale at en fysio- eller ergoterapeut vurdere hånden/hænderne, så der kommer optimal terapeutisk vurdering af behov for skinner og træning/vedligeholdende træning.

LIgeledes vil jeg i høj grad anbefale, at man får en skinne, der findes mange forskellige modeller, så udvikling af kontraktur undgås eller helt forebygges.

Jeg vil anbefale, at man yder den professionelle hjælp til valg af en korrekt skinne til forebyggelse af kontraktur, og at man får hjælp til træning og vedligeholdelse.

Jeg undrer mig over (og har gjort det i årevis), at man lovgivningsmæssigt i kommunerne ikke vil dække udgiften til egnet skinne til disse borgere. Rigtig mange kommuner har konkluderet, at man ikke giver skinner til denne problematik, da det ikke giver færdighed eller understøtter en færdighed.

 

 

Hvis man havde gjort en indsats inden kontrakturen var opstået,

så havde man måske kunne bevare nogle færdigheder!

 

 

Under alle omstændigheder, kommer kommunen i sidste ende til at betale rigtig mange penge for pleje og behandling af disse hænder, når først kontrakturen er opstået. I den lange ende vil man sikkert kunne lave et regnestykke, som viser, at det samfundsøkonomisk er en meget dyr løsning ikke at give skinner.

 

 

De 2 historier gør mig rigtig ked af det på borgernes og de pårørendes vegne. Begge parter er efterladt i en svær problematik. Det gør mig ked af det, at en kollega er nødt til at ringe for at søge hjælp og vejledning, så denne kan give info videre til pårørende, som så skal bestille og betale for en skinne. I den ene historie har den pårørende købt skinner, men plejepersonalet ved ikke hvordan de skal montere den, og den pårørende er heller ikke sikker på at plejepersonalet vil gøre det, fordi der løbende er stor udskiftning i personalet, og beskeder ikke videregives på et fagligt højt nok niveau.

 

 

Alt i alt 2 triste historier, som igen fik mig til tasterne, i håb om at nå frem med følgende budskab.

 

  • Giv ikke kontrakte hænder skumgummivaskeklude
  • Giv hjælp til forebyggelse
  • Giv skinner til kontrakte hænder

 

Link til mere viden om emnet https://kcpedersen.dk/blog/15-kontrakte-haender-/

 

 

 

 

 

Kærlig HIlsen 

Specialeergoterapeut i Håndterapi Kirsten Pedersen


Kommentar(er) 2

  • Kirsten Pedersen
    Kirsten Pedersen

    Hej Tanja Hvis hånden inddrages i aktivitet i hverdagen, skal hånden bruges det den kan. Øvrige timer, kan Palm Grip anvendes - f.eks. ved hvile og søvn. Ring gerne til mig hvis du er i tvivl

    Svar

  • tanja
    tanja

    Hej. Palm grib til kontrakte hænder. Hvor mange timer i døgnet anbefaler du, at de benyttes? Venligst Tanja. ergo på Plejecenter.

    Svar

Skriv din kommentar